Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Caravaggio houdt van jonge mannen

In Rome loopt nog tot juni een grote tentoonstelling van Caravaggio (Michelangelo Merisi da Caravaggio, 29 September 1571 – 18 July 1610), die dit jaar 400 jaar overleden is. Sedert zijn herontdekking, veertig jaar geleden, zijn er talloze artikelen en boeken geschreven over de homoseksualiteit van deze man, die een tijdje lang schilderde voor een geldschieter die het met jonge jongetjes deed, die zelf door zijn tijdgenoten beschuldigd werd van sodomie (toen waarschijnlijk synoniem van anale seks), die verjaagd werd van stad naar stad, die zelf een homohoertje (of was het een liefje dat hem bedroog?) vermoordde, en die aan een ziekte stierf op 38-jarige leeftijd.

1603 - Joannes de Doper met een ram

Zijn zelfportretten tonen een mooie man, en zijn schilderijen tonen bij voorkeur ook halfnaakte jonge mannen in verleidelijke houdingen, terwijl er in zijn 50 bewaard gebleven schilderijen nauwelijks verleidelijke meisjes opduiken.

Veel historici ontkennen dat Caravaggio homoseksueel was, omdat dat begrip toen nog niet bestond. Maar wat doet het ertoe, als hij dezelfde voorkeur heeft voor mannelijk schoon als wij, mogen ze hem voor mij klasseren onder de noemer die ze willen. Als ik in Rome kom, ga ik erheen.

Filed under: homo, Lekker, , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: