Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Iraanse homo’s in Turkije

Van de ongeveer 2000 geregistreerde Iraanse vluchtelingen in Turkije, zijn er 300 gevlucht voor de doodstraf die hen als homo boven het hoofd hangt. In Iran wacht “betrapte” homo’s de doodstrap en niets anders. Lesbische vrouwen komen er vanaf met 100 zweepslagen maar als ze die straf vier keer hebben ondergaan, kunnen ze ook ter dood worden veroordeeld. Anderzijds worden homo’s en lesbiennes die zich willen laten ombouwen tot het andere geslacht daartoe aangemoedigd en de ingreep wordt zelfs terugbetaald door de overheid.

Turkije geldt voor Iraanse homo’s als het land van de vrijheid. De Unesco Vluchtelingencommissie registreert ze en zoekt opvang in West-Europa of in Canada. Dat het begrip “vrijheid voor homo’s” in Turkije een relatief begrip is, bewijzen evenwel de toenemende alarmsignalen uit dat land, waar het sedert de laatste regeringswissel duidelijk bergaf gaat met de homorechten. De Iraanse vluchtelingen worden op straat aangevallen en gemolesteerd, en verkiezen de laatste tijd meestal binnenshuis te blijven.

In de afgelopen 3 jaar werden in het meest tolerante land van de regio toch nog altijd 45 haatmoorden geregistreerd. In de maand februari van dit jaar alleen al werden 5 personen vermoord omwille van hun seksuele geaardheid. Het betrof 2 transseksuelen (in Antalya en Istanbul) en nog 3 homo’s, eveneens in Antalya. Talrijke organisaties in de welzijnssector hebben premier Erdogan gevraagd om homo- en transseksuele personen beter te beschermen. De laksheid van de overheid verhoogt de onveiligheid. Agressors weten dat de kans op vervolging van moorden op homo’s en vooral transseksuelen eerder klein is.

In Turkije vallen homoseksuele betrekkingen niet onder de strafwet en vooral Istanbul kent talrijke homo-uitgaansgelegenheden. Aan de ene kant probeert de homo-beweging vooruitgang te boeken, aan de andere kant groeit de repressie. Toen een voetbalscheidsrechter verleden jaar tijdens een tv-uitzending uit de kast kwam, verloor hij prompt zijn scheidsrechterslicentie.

Filed under: Denk, Gay, homo, , , , ,

One Response

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: