Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Haat zonder grenzen

Doodgaan is niet genoeg voor de homohaters in Afrika. Madieye Diallo’s lichaam was pas enkele uren tevoren begraven toen een bende gewapend met schoppen neerstreek op de begraafplaats. Ze groeven het lijk op, bespuwden en vertrapten het en sleepten het weg om het voor de deur van het ouderlijk huis achter te laten.

Dit is geen Afrikaanse traditie, en homohaat is geen echt onderdeel van de Afrikaanse cultuur. Het zijn politici en Amerikaanse missionarissen die het zaad voor deze haat gezaaid hebben. Het resultaat is dat in 37 Afrikaanse landen de repressie de laatste jaren sterk is toegenomen. De situatie is het slechtst in Kenia, Oeganda, Malawi, Sierra Leone en Nigeria. Zelfs het meest verdraagzame land voor homo’s, Zuid-Afrika, kan de haat soms niet tegenhouden. Tegenwoordig wordt ook daar niet stelselmatig opgetreden tegen zogenaamde “corrigerende verkrachtingen” van lesbiennes.

Senegal heeft nu dus aan de lijst van haatmaatregelen het onteren van lijken van overleden homoseksuelen toegevoegd. Nochtans geldt Senegal over het algemeen als een voorbeeld van tolerantie. Hoewel homoseksualiteit illegaal is in Senegal, worden homo’s al van in de koloniale tijd stilzwijgend geaccepteerd, zegt Ibrahima Niang Cheikh, een professor in sociale antropologie aan de grootste universiteit van Senegal.

De omslag in de publieke opinie dateert volgens hem van februari 2008 toen een tabloid foto’s publiceerde van een clandestien homohuwelijk in een buitenwijk van de hoofdstad Dakar. In maart van dat jaar was Senegal gastheer van een internationale top van islamitische landen, en de sensatiepers eiste een nationale razzia onder de tot dan toe openlijk samenlevende homo’s – en en die kwam er dan ook.

De campagne viel ook samen met de stijgende voedselprijzen. Politieke en religieuze leiders zagen in het zaaien van homohaat een makkelijke manier om kiezers te mobiliseren en de aandacht van de economische zorgen af te leiden. De boodschap werd simpel verwoord : “als mensen arm zijn is het omdat er prostituees zijn op straat. Als ze niet genoeg te eten hebben, is het omdat er homoseksuelen zijn.”

Filed under: Foei, Gay, homo, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: