Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Evolueert de seksuele moraal?

Goeie vraag. Als we ervan uitgaan dat de mensen seks nodig hebben zoals ze eten en drinken nodig hebben, en dat eten, drinken en seks niet alleen een behoefte vervullen maar ook genot verschaffen, dan is seks er altijd geweest voor iedereen, ook voor de geestelijken. Heteroseks en homoseks. Omdat we het nodig hebben, omdat we er genot aan beleven. Omdat we het gevoel hebben dat we erdoor gelukkig kunnen worden.

De moraal komt om het hoekje kijken, wanneer door de maatschappij regels opgelegd worden die beperkingen opleggen aan onze behoeften en verlangens. Een kerk die zegt dat alle seks binnen een huwelijk moet plaatsvinden en dat “pissen naast de pot” verboden is. Dat verliefd worden op iemand van het zelfde geslacht verboden is, en eraan toegeven gruwelijk gestraft moet worden.

De moraal evolueert. De maatschappij beschouwt het huwelijk niet meer als een  levenslange verbintenis. De Westerse maatschappij tolereert homoseksualiteit. Gelukkig voor ons.

Anderzijds werd vroeger bijvoorbeeld verkrachting binnen een officiële relatie geduld, en kreeg het slachtoffer van verkrachting buiten een relatie meestal zelfs de schuld van de misdaad. Goed dat verkrachting ondertussen wordt aangepakt.

Kinderverkrachting door priesters werd getolereerd tot lang nadat het voor leken strafbaar geworden was. Ook daar is de moraal geëvolueerd. In mijn gemeente, in Vlaams-Brabant, gingen de burgemeester en de pastoor-deken een aantal jaren geleden samen  op reis naar de Filipijnen, waar ze de broer van de burgemeester gingen bezoeken. De pastoor-deken en de burgemeester hadden er veel foto’s gemaakt. Ze gingen op het gemeentehuis onder het personeel van hand tot hand, onder het oog van de glunderende burgemeester.

Op veel van de foto’s stonden de twee notabelen op een genante manier omringd en omhangen door kleine jongetjes. Iedereen wist hoe de pastoor-deken was en er werd niets ondernomen. De commentaar werd off-the-record gegeven.

Enkele jaren later kwamen de ouders van de communicanten in opstand en eisten dat de pastoor-deken niet meer in contact zou komen met hun kinderen. Maar hij bleef in zijn ambt. De moraal was ondertussen geëvolueerd.

Filed under: Denk, , ,

One Response

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: