Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Homo’s met een kleurtje

De gekleurde medemens maakt een steeds groter wordend deel uit van onze samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek van socioloog Jan Hertogen samen met de KU Leuven. In Antwerpen is 39,7 procent van vreemde afkomst, binnen tien jaar wordt dat 55 procent. Mechelen (nu 27 procent) zal stijgen tot 41 procent, Gent (nu 25 procent) tot 38 procent.

Niet te verwonderen, want er komen meer gekleurde buitenlanders bij dan er Belgen vertrekken en meestal vormen zij ook grotere gezinnen dan wij. Het zou over enkele jaren gaan over wel een derde van de totale Belgische bevolking.

België kan er maar mooier van worden. Ik herinner me dat ik op Amsterdam landde na een verblijf van 8 maanden in Latijns-Amerika en alles leek zo grijs, vooral de mensen. En dan is Amsterdam nog één van de minst grijze plekken van de Benelux.

Voor homo’s lijkt dat evenwel minder goed nieuws. Onder moslim-jongeren heerst openlijke homohaat en moslim-homo’s staan bloot aan geweldplegingen. Zelfs Oost-Europese immigranten, die er even blank uitzien als de uitstervende Belgen, hebben het moeilijk om het bestaan van homoseksualiteit als vanzelfsprekend te beschouwen.

Het is daarom verspilde energie om ten strijde te trekken tegen de laatste resten van homo-vijandigheid bij de Belgische bevolking – bijvoorbeeld bij kanunniken en extreem rechtse partijen – terwijl we de homo’s bij de snel toenemende groep gekleurde Belgen zouden kunnen ondersteunen. In die gemeenschappen moet nog een proces op gang gebracht worden dat de traditionele Belgen bijna achter de rug hebben. Bij de nieuwe Belgen zijn er evenveel homo’s als bij ons (zijn het er nu 30, 40 of 50 percent?).

Er zijn volop jonge moslim-homo’s die naar Istanbul of Marrakesh vertrekken om aan een imam-opleiding te beginnen – lees: om aan de druk om te trouwen te ontsnappen. Herkent u het patroon?

Filed under: Denk, Gay, homo, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: