Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Geen Pride, wel Zinneke

Ik voel de zon nog op mijn gezicht en mijn armen van gisteren naar de tweejaarlijkse Zinneke Parade te staan kijken. En om trots te zijn dat ik ook een beetje van Brussel ben,

Een publieke plek die van iedereen is en moet blijven. Onze collectieve potgrond. En goede potgrond kan niet tegen monocultuur. Noch tegen repressieve verdelgers.

Door vandaag door de straten te trekken, bewijzen de Zinnekes dat het de moeite loont radicaal te kiezen voor een stad die opgebouwd wordt met een kracht en het potentieel van al haar bewoners.

Over de Belgian Pride 2010 schreef Saïd Al Nassr op Merhabaik ga ook dit jaar niet meemarcheren in de Pride. Want ik wil geen masker dragen.” Ik begrijp maar al te goed dat de moslim-cultuur niet zou dulden dat hun jonge mannen openlijk uitkomen voor hun geaardheid.

Er zijn nog steeds (jonge) mensen die niet verondersteld zijn zich te laten leiden door hun hart, die niet mogen kiezen wie ze liefhebben: niet de juiste kleur, niet het juiste geslacht, … Een strijd tegen alle vormen van discriminatie en vooroordelen, geen tweestrijd! Ook ouders van allochtone holebi’s zijn slachtoffer van de groepsdruk (…). Er zijn ouders die niet willen dat hun dochter trouwt met een Marokkaan, zoals er ook ouders zijn die niet willen dat hun zoon gelukkig is met de man van zijn leven. Waarom? Om ze te beschermen klinkt het dan vaak. Tegen de boze tong, de roddel en de achterklap. Wat gaan de buren wel niet denken?

Het had nochtans gekund. Gisteren waren de talrijke Marokkanen, Turken, en overige Arabieren goed geschminkt en sommigen droegen kunstzinnige maskers. Langs de weg stonden haast evenveel niet-Belgen als wel-Belgen, zoals de verhoudingen in de hoofdstad ook werkelijk zijn.

En de ouders waren trots op hun kinderen in de stoet, al waren sommigen opvallend gay uitgedost.

Filed under: Denk, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: