Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Gerechtelijke macht beschermt kerkelijke macht

De Standaard pakt uit met het gesprek dat de als kind misbruikte neef van bisschop Vangheluwe had met kardinaal Danneels en waar de kardinaal zich beperkte tot het voorkomen van imagoschade voor de Belgische katholieke kerk. De Morgen vindt het een schande dat het gerecht de in beslaggenomen dossiers van kindermisbruik niet verder wil onderzoeken.

Even alles op een rijtje. Kardinaal Danneels is niet uit zijn rol gevallen. Hij heeft heel zijn leven geweten dat pastoors scharrelen met jongetjes, soms met seksueel meerderjarige jongens, soms met geslachtsrijpe jongens, soms met kinderen. Hij heeft altijd geweten dat het bestond en een van zijn taken was om de kerk in het midden te houden, te zorgen dat de etterbuil niet barstte, althans niet in de publieke sfeer. In De Standaard doet Tom Osaer, de woordvoerder van Danneels (want Danneels spreekt blijkbaar niet met deze christelijk-intellectuele krant) niets anders dan herhalen dat het vanzelfsprekend is dat de kardinaal de kerk verdedigt en niet het slachtoffer.

En De Morgen moet niet doen alsof ze de werking van het gerecht niet kennen. Ik ben ooit eens bij een zitting geweest van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, misschien wel 10 jaar geleden, en ik kan zeggen dat ik nog nooit zoveel racisme gezien heb bij de flikken als toen bij de rechter. Het gerecht is geen exacte wetenschap en recht is iets wat je moet verkrijgen, anders heb je het niet. In dit geval is Danneels en is de kerk erin geslaagd om het gerecht aan zijn kant te krijgen.

Aan alles zijn meerdere kanten: de bewijslast inzake kindermisbruik die in de dossiers van de Commissie-Adriaenssens te vinden is, is grotendeels afkomstig van mensen die hun getuigenissen wél tegenover de commissie en niét tegenover de onderzoeksrechter zouden willen afleggen. Een beetje jurist weet dat je daarmee in de rechtbank gegarandeerd afgeschoten wordt. Onrechtmatig verkregen bewijslast. Je kunt dit gelijkstellen met getuigenissen die iemand onder dwang aflegt (bijvoorbeeld na marteling). Als de getuigen het niet tegen u als onderzoeksrechter willen zeggen, dan moet je het niet gaan halen bij een journalist of bij de commissie-Adriaenssens. Zo simpel is dat.

Filed under: Denk, , , , ,

One Response

  1. […] Gerechtelijke macht beschermt kerkelijke macht […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: