Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

James Dean

Naar verwachting komt in 2011 een film uit over de laatste jaren van James Dean, die zich op 30 september 1955 met zijn Porsche 550 Spyder op 24-jarige leeftijd te pletter reed.
James Dean is vooral bekend van zijn rol in de film “Rebel Without a Cause” (1955), die uiting gaf aan de jongerenrevolte van die tijd. De film Joshua Tree, 1951 : A Portrait of James Dean, zal waarschijnlijk behalve aan de filmcarrière ook nogal wat aandacht besteden aan de homo-liefde van de jonge filmster.

Na James Dean’s dood bleef zijn partner met wie hij reeds sedert zijn 19e samenwoonde, William Bast, verweesd achter. Bast en Dean hadden elkaar leren kennen als roommates aan de University of California. Bast heeft later in het boek “Surviving James Dean” (zijn tweede boek) hun verhouding uit de doeken gedaan. Je leest bijvoorbeeld dat de twee ongeveer een jaar lang elkaar plagerig aantrokken en afstootten, en de grote stap niet durfden zetten om het tegen elkaar te zeggen. Tot James (‘Jimmy’) Dean uiteindelijk Willam uitnodigde om bij hem in bed te komen. “Mijn hart klopte zo hard dat ik heilig overtuigd was dat hij dat kon horen.” Dean wordt beschreven als een tegelijk gekwelde, scherpzinnige, beleefde en enthousiaste persoonlijkheid, een bitter monster, veelzijdig, zelfdestructief, gepassioneerd en onvoorspelbaar. Jimmy was Williams vaste partner maar er waren aan de lopende band crisettes omdat hij slippertjes maakte met allerlei filmagenten, die zijn steile opgang waarschijnlijk mogelijk gemaakt hebben. William Bast en James Dean waren overigens een hecht stel, en William was aanwezig bij alle opnames, en de studio crew duldde begripvol zijn aanwezigheid.

Toen Dean in 1953 algemene bekendheid verwierf met zijn eerste succesrol, in East of Eden, heeft het productiehuis enorme moeite gedaan om hem publiekelijk te associëren met tal van jonge actrices. Het imago dat men voor James Dean bedacht had was dat van een rebel, zeker niet dat van een homo. Maar de filmpers, die dit wel door had, noemde hem ook in één adem met bepaalde andere filmgrootheden (zoals Rock Hudson) aan wie evenmin een vrouw kon blijven plakken.

De film zal naar verwachting over deze periode gaan. Gelet op de huidige tijdgeest, zouden evengoed filmminuten besteed kunnen worden aan Jimmy Dean’s jonge jaren. Hij verloor op zesjarige leeftijd zijn moeder, en zijn vader, een tandtechnicus, plaatste hem bij familie. Jimmy raakte tijdens zijn middelbare school bevriend met pastoor De Weerd, met wie hij volgens een andere biografie een intieme relatie had… Tiens tiens.

Wie James Dean zelf wil zien in een wel erg homo-erotische film, kan dit video-fragment bekijken, met Sal Mineo en Natalie Wood. Beschouw Natalie Wood als excuus-Truus avant-la-lettre.

Filed under: Gay, homo, , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: