Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Olieworstelen

Olieworstelaars

De internationale sportwereld kent Turkije van het voetbal en van het basketball maar binnen Turkije overleeft de eeuwenoude traditie van het worstelen, met als fotogenieke variant het olieworstelen (Yağli Güreş). Deze gladde sport wordt ook geëxporteerd naar bijvoorbeeld Nederland en Duitsland, maar blijft in die landen ook een Turkse aangelegenheid.

De wedstrijden die vroeger nauwelijks met enige strikte regel werden gehouden en dagen konden duren, worden tegenwoordig beperkt tot minder dan een uur, waarna een verlenging volgt en de eerste die een punt scoort tot winnaar wordt uitgeroepen.

De worstelaars (pehlivan) dragen een zware leren broek (kispet, buffel- of kalfsleer, ongeveer 13 kg). De handigheid bestaat erin om je hand door de broek van de tegenstander te manoeuvreren om zo de controle te verkrijgen. De wedstrijd is beëindigd wanneer één van de worstelaars op de grond ligt met zijn borstkas naar de hemel gekeerd of als hij valt.

Het bekendste toernooi wordt elk jaar gehouden in Kırkpınar vlakbij Edirne (aan de grens met Griekenland en dichtbij de grens met Bulgarije) in de maanden juni en juli. Het toernooi duurt drie dagen. De winnaar van dit toernooi mag zich de beste olieworstelaar van Turkije noemen, krijgt een belangrijke som geld en neemt een 24 karaats gouden riem mee naar huis die 1.5 kilo weegt. Wie het toernooi drie keer achter elkaar wint mag de riem ook houden.

Over het ontstaan van de sport in de 14e eeuw, bestaat een verhaal : twee mannen worstelden een dag en een nacht maar geen van hen kon de andere onderwinnen en uiteindelijk overleden beiden voor het einde van de wedstrijd aan uitputting. Ze werden daar begraven en toen hun vrienden jaren later terugkwamen zagen ze dat er op die plek waterbronnen waren ontstaan. Vandaar de naam Kırkpınar (veertig waterbronnen).

Filed under: Lekker, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: