Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Vraag om zich te outen is confronterend

Het rapport van de Britse dienst voor Statistiek waarin staat dat slechts één op de 65 Britten tegenover een live enquêteur zeggen dat ze holebi zijn, doet veel stof opwaaien.

De conservatieve pers heeft het over het uiteenspatten van de mythe als zou één op 10 volwassenen holebi zijn. Ook het Christian Institute misbruikt de cijfers. Zij vragen aan de regering om de subsidies die besteed worden aan de bestrijding van homofobie, terug te schroeven.

Jonge holebi's outen zich makkelijker dan oudere

De holebi-beweging trekt de cijfers in twijfel. Anderhalf percent van de bevolking zou holebi zijn en dat is dan voor heel Groot-Brittannië ongeveer 725.000 mensen. Terwijl twee bekende dating sites, Gaydar en GaydarGirls samen al 2,2 miljoen geregistreerde profielen hebben. En dat zijn er maar twee…
Zegt de directeur van Gaydar:

With 2.2 million Gaydar profiles in the UK either there are a lot of straight guys playing away from girlfriends or every single gay and lesbian in the country tunes into GaydarRadio – or the ONS have got it terribly wrong.

De holebi lobbygroep Stonewall zegt dat de cijfers alleen bewijzen dat nog veel holebi’s zich ervoor schromen om zich in een mondelinge enquête voor homo, lesbisch of bi uit te geven.
Men leest hetzelfde in The Observer, in een artikel met de sprekende titel “Not everyone wants to talk about their sex life on the doorstep“:

The National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, most recently conducted 10 years ago, asked 11,000 Britons: “Ever had sex with a same sex partner, including genital contact?” More than 6% of the respondents replied: “Yes.” Are we to believe the pool of potential partners for gay and bisexuals has recently evaporated by millions? If not, then why the vast discrepancy?

Het onderzoek werd inderdaad hoofdzakelijk gevoerd (bij 247.000 Britten) door interviewers die telefoneerden of op de stoep stonden en met de balpen in aanslag vroegen: bent u holebi of hetero? gevolgd door nog veel vragen om de ondervraagde Brit in een sociale doelgroep te kunnen duwen.

Uit al die antwoorden blijkt herhaaldelijk dat de statistiek minder zegt over de geaardheid van de mensen dan over de bereidheid van de holebi’s om daarover zomaar tegenover een vreemde iets los te laten:

  • de groep die zich identificeert als holebi is eerder bij de jonge leeftijdsgroepen te vinden (oude holebi’s blijven 2,5 keer meer in de kast);
  • in andere ethnische groepen (dan de blanke) ligt het percentage zelfverklaarde holebi’s nog lager (een derde lager). Zij weigerden ook veel vaker om te antwoorden;
  • het percentage niet-religieuze/kerkelijke mensen is veel groter bij de holebi’s (33 tegenover 20%);
  • het aandeel mensen in een kaderfunctie of een vrij beroep, of met een hoger diploma, is veel groter bij de holebi’s (42-44 tegenover 30%).

Zie ook:

Filed under: Gay, homo, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: