Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Roger Casement

Roger Casement

De nieuwe Nobelprijswinnaar, Mario Vargas Llosa, brengt op 3 november een boek uit over een Ierse homoseksuele diplomaat. En dat heeft ook iets met de Belgische kolonie te maken.

In El Sueño del Celta (“De droom van de Kelt”) gaat het over Roger Casement, een Ierse dichter, nationalist en diplomaat. Ierland behoorde in zijn tijd tot het Britse wereldrijk en als diplomaat was hij dus in dienst van de Britse kroon. Hij werd in 1916 in Londen opgehangen wegens hoogverraad en dat hij homo was heeft daar volgens velen een rol in gespeeld.

Mario Vargas Llosa heeft voor zijn boek onderzoek verricht in Congo en in Ierland, waar Casement gearresteerd werd.

Roger Casement (die ook nog een Keltische naam heeft) had eerst gewerkt voor koning Leopold II en was daarna in dienst getreden van de Britten. Hij geraakte fel gekant tegen de slavernij in de rubberindustrie, klaagde het beleid van Leopold II aan en voerde hiertegen actie.

In 1916 maakte hij als Iers nationalist en voorstander van de afscheiding van Ierland van het Britse koninkrijk, gebruik van de oorlogssituatie om te proberen de Britten uit Ierland te verdrijven. Hij werd, zoals vermeld, daarvoor ter dood veroordeeld en opgehangen.

Veel promenten uit de cultuurwereld probeerden tussenbeide te komen om de doodstraf te voorkomen. Maar vlak voor zijn terechtstelling kwamen plotseling geheime dagboeken aan het licht, de “Black Diaries” (tegenover zijn officiële dagboek, de “White Diaries”) waarin hij zijn seksueel leven bijhield. Hij blijkt seks gehad te hebben met zeer veel jongens en jongelingen. Dat schandaal verminderde zeker in die tijd zijn kansen op genade.

Aan de echtheid van de Black Diaries is vaak getwijfeld, meestal omdat men nauwelijks kon geloven dat iemand zulk een druk seksueel leven kón hebben. Mario Vargas Llosa gaat ervan uit dat deze geheime dagboeken echt wel van Casemant zijn, maar dat hij mogelijks wel een en ander heeft aangedikt:

Mijn indruk over deze grote controverse is dat Roger Casement waarschijnlijk de “Black Diaries” wel geschreven heeft. Maar daarmee is niet gezegd dat hij alles wat hij geschreven heeft ook beleefd heeft. Mijn indruk is dat tenminste een deel, indien niet alles, niet berust op echte beleving. Het was onmogelijk. Er was zoveel overdrijving, vooral in de seksuele dimensie.

Denk aan de tijd waarin hij leefde. Er was de Victoriaanse moraal, waardoor het absoluut onmogelijk was dat hij alles deed wat hij in zijn dagboeken geschreven heeft. Hij schreef deze dingen wellicht op omdat dit de enige manier was om zelf te kunnen geloven in dit soort ervaringen.

Het was een zeer symbolische manier om de vrijheid te hebben om dingen te doen die in de reële wereld van een Britse diplomaat niet mogelijk waren.

Persoonlijk heb ik het lastig om Llosa’s stelling te volgen. Ik sta ook bijvoorbeeld niet verbaasd over het bericht dat Belgische homo’s zo’n druk seksleven hebben (in mijn eigen dagboek noteerde ik bijvoorbeeld “vruchtbaar gesprek” voor orale seks, soms “vruchtbaar gesprek voor beiden”). Twee fragmenten van Casement uit 1910 die dezelfde gebeurtenissen beschrijven:

[White Diary] Sunday 4th December. Out for a walk to the military firing ground with Ignacio Torres as my guide. Took several photos of the ground and trees and a stream beyond. Back at 11 – in great heat – and wrote a little in the afternoon altho’ it was stifling. In the evening the Cazes’ had a bridge party after dinner which lasted till midnight – and the heat lasted all night. It was really atrocious – not a breath of air and I lay for hours trying to sleep – and then got up and wrote, but the mosquitoes stop that game.

[Black Diary] Sunday. 4th DEC. Very hot morning. Looking out window saw Ignacio waiting. Joy. Off with him to Tirotero and Camera. Bathed & photo’d & talked & back at 11. Gave 4/-. At 5.30 Cajamarca policeman till 7 at Bella Vista & again at 10.30 passeando & at 8 long talk. Shook hands and offered. Tall, Inca type & brown. Cards & Bridge & stupid party till near midnight. Saw Cajamarca several times from window.

Filed under: Gay, homo, , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: