Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Pater door de paus het zwijgen opgelegd

Pater Owen O'Sullivan moet zijn mond houden

De Irish Times van gisteren 13 november meldt dat een Ierse pater Kapucijn, die in een tijdschrift zijn mening over homoseksualiteit had opgetekend, voortaan op bevel van de paus niets meer mag publiceren.

Pater Owen O’Sullivan kwam in zijn artikel in het tijdschrift Furrow – a journal for the contemporary Church tot de conclusie dat homoseksualiteit niets meer is dan “simply a facet of the human condition” (eenvoudigweg een aspect van de menselijke natuur). Het tijdschrift wordt uitgegeven door de oudste katholieke universiteit in Ierland (te Maynooth).

O’Sullivan neemt in zijn artikel de stelling van de RK kerk op de korrel, dat homoseksualiteit onnatuurlijk is. “Wie aan deze stelling zijn theologie van de menselijke verhoudingen ophangt, hangt ze op aan een nagel die los zit in de muur,” aldus de pater. De Concise Oxford Dictionary (de Engelse Van Dale) heeft niet minder dan 9 verklaringen voor de term “natuur” en 14 voor “natuurlijk”, schrijft hij.

De kerk erkent alleen voortplanting als het natuurlijke doel van seksualiteit en beweert “dat homoseksuele relaties, aangezien ze geen nieuw leven kunnen voortbrengen, daardoor onnatuurlijk zijn“. Anderzijds stelt hij vast dat aantrekking tussen mensen van hetzelfde geslacht, en ook homoseks, doorheen de geschiedenis van de mensheid altijd al een vast kenmerk geweest zijn van het menselijk leven.

Throughout history “same-sex attraction and acts have been a consistent feature of human life . . . Same-sex attraction is simply a facet of the human condition” .

Hij wijst erop dat de kerkelijke leer niet ontkent dat sommige mensen homo zijn, en niet afkeurt dat ze dat zijn, maar alleen afkeurt dat ze zich homoseksueel gedragen. En dan maakt hij een typisch Ierse vergelijking : stel je voor dat je wel Ier mag zijn maar je niet als Ier mag gedragen…

“Imagine someone saying… ‘There’s nothing in itself wrong with being Irish… But that doesn’t mean you may act on it. So, no more Guinness, going to Croke Park [het grootste sportstadion van Ierland], singing rebel songs into the early hours of the morning, waving Tricolours, no more craic [Ierse grappen].”

De pauselijke Congregatie voor de Geloofsleer in Rome kon zoveel Ierse nuchterheid niet appreciëren en gaf aan de Kapucijnerorde van Ierland opdracht om de pater wél naar het sportstadion te sturen, wél Guinness te laten drinken, wél strijdliederen te laten zingen tot aan het ochtendgloren en met de Ierse vlag te laten zwaaien, maar hem niét meer toe te staan dat hij over ernstige zaken nog iets zou publiceren.

Filed under: Gay, homo, , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: