Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Indiase bioskopen weigeren holebi-film

De film die aangekondigd was als de Indiase Brokeback Mountain” (VS, 2005) geraakt nauwelijks in de zalen.

Dunno Y … Na Jaane Kyun [Don’t know why] van regisseur Sanjay Sharma gaat over een Bollywood-superster die verliefd wordt op een opkomende jonge acteur. Alleen is het een mannelijke acteur en wordt de superster (getrouwd en vader van een dochtertje) ook echt verliefd op de jonge homo. De passie laait blijkbaar zo sterk op dat de man zijn huwelijk wil laten voor wat het maar is, maar de jonge acteur wil niet dat hij dat doet.

Dit thema gaat hierdoor veel verder dan enige Hinduprent die ooit werd vertoond. Niet alleen wordt er een beetje lichamelijk naakt getoond en kussen de mannen elkaar op de lippen, maar het gaat ook niet over een simpel seksavontuurtje: de twee mannen houden echt van elkaar.

Maar Dunno Y trekt de holebi-kaart ook weer niet volop. Er wordt een evenwicht nagestreefd tussen hetero en homo: ook de vrouw van de overspelige man heeft zelf een affaire met haar schoonbroer, zijn nog werkende moeder slaapt met haar baas. Het homo-thema begint ook pas na de pauze (in India wordt nog een pauze ingelegd tussen twee delen). En voor alle zekerheid wordt de homo-acteur gesitueerd in een heel gecompliceerde Engels-Indiase familie waar decadent wordt gefeest en de wijn bij beken stroomt. Het thema wordt dus niet echt ingebed in de Indiase cultuur.

Toch lijkt men in de film sympathie na te streven voor de twee verliefde mannen, die door de politie worden betrapt wanneer ze in de auto bezig zijn met hun “chumma chaati” [kussen en knuffelen]. Zij beleven de liefde, diepe menselijke gevoelens. Waarom (Dunno Y), in hemelsnaam, moeten zij dan zo slecht worden behandeld?

De film is een historisch document voor de Indiase holebi-cultuur maar is voor de rest zeker geen sterke prent. Er wordt bijvoorbeeld niet in Hindi maar in gebrekkig Engels geacteerd. Ook raar voor een Bollywood film maar waarschijnlijk ook bedoeld om niet al te authentiek over te komen.

Maar niet raar voor een Aziatische film met een homo-thema is de afloop. Nadat de jonge homo beslist heeft om geen aanspraak te maken op zijn geliefde, en deze terugkeert naar zijn vrouw en familie, maakt de film een sprong van een aantal jaren. De jonge acteur is succesvol geworden, en wil weer contact opnemen met zijn vroegere geliefde, de opnieuw als hetero levende homo-man. Hij verneemt echter dat deze bij een auto-ongeval overleden is. Dit soort belachelijke oplossingen voor het ten tonele brengen van homoseksualiteit wordt in heel Azië gebruikt: laat de homo doodgaan, of laat hem er spijt van hebben.

De film beroert in India zeker de gemoederen. Veel bioskopen en filmdistributiehuizen weigeren om de film te vertonen of de film in roulatie te brengen. Niettemin is er juist hierdoor veel publiciteit rond. Het regent lezersbrieven in de kranten.

Er zijn ook persoonlijke drama’s. De hoofdrolspeler Yuvraaj Parasher (de oudere filmster) heeft thuis bijvoorbeeld van zijn familie het deksel op de neus gekregen. Zijn vader:

“I feel what he has done is against the culture and tradition of our country and it challenges the purity of the relationship between a man and a woman. He kept us in the dark right from when he signed the film and told us that he is acting with a girl. When we heard about the poster and the things he has done in the film, we were shocked, hurt and humiliated. People will make fun of us and we won’t be able to live peacefully ever again. … We are a respected family and I’m appalled that he is playing a gay man’s role. We’re finished. All the dreams and hopes we had built around him are over. For just a film role, he has lost out on his blood ties. We don’t want to see his face ever… not even when we are dying.” [bron]

Dunno Y … Na Jaane Kyun
India, 2010
Sanjay Sharma
met Yuvraaj Parashar (als Bollywood-ster Ashley D’Souza) en Kapil Sharma (als Aryan Bhargav, jong model/acteur)

Filed under: Gay, homo, , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: