Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Resultaten van de seks- en HIV-enquête

EMIS-enquête: hoe goed bent u op de hoogte van de risico's?

Meer dan 180 000 Europese homoseksuele, biseksuele, en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) hebben deelgenomen aan het eerste onderzoek over  homoseksueel gedrag en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Daarmee is deze EMIS het grootste onderzoek ter wereld over seks tussen mannen.

De EMIS vragenlijst was online beschikbaar in 25 talen van juni tot eind augustus 2010. De response aantallen verschillen van land tot land. Het grootste aantal respondenten kwam uit Duitsland, waar bijna 56 000 mannen (6,82 per 10.000 inwoners) de vragenlijst invulden. De ratio lag lager in België (4140 of 3,85…) en in Nederland (3917 of 2,38). De ratio’s kunnen in deze landen (bij benadering) gelezen worden als het percentage van de seksueel actieve homo’s.

De respondenten waren gemiddeld 30 jaar oud. Belgische respondenten waren gemiddeld 34 jaar en Nederlandse zelfs 40 (het hoogste gemiddelde). Ongeveer 35% heeft een HIV test gedaan in de laatste 12 maanden. Testen op HIV in het laatste jaar was het meest gebruikelijk in Spanje, Portugal, België enFrankrijk. Het was het minst gebruikelijk in Litouwen, Finland, Slovenië, Kroatië en Turkije.

De gemiddelde kennis over vijf statements over HIV en HIV‐testen was 93%. In de enquête werd nagegaan of men het volgende wist

  1. AIDS wordt veroorzaakt door HIV
  2. Er is een testwaarmee je kunt bepalen of je al dan niet HIV hebt
  3. Als iemand geïnfecteerd wordt met HIV dan kan het een aantal weken durenvoordat je dat kunt aantonen met een test
  4. Er is op dit moment geen genezing mogelijk van een HIV infectie
  5. Een HIV infectie kan worden behandeld met medicijnen zodat de gevolgen voor de gezondheid veel minder zijn.

De regionale verschillen waren klein, maar de kennis is iets minder in Oost- en Zuidoost Europa. Nederland haalde de beste score van de lijst (96,5%) en ook België scoorde bovengemiddeld (95,3%).

Minder dan 2% van de respondenten (inclusief degenen die nog nooit op HIV zijn getest), zijn gediagnosticeerd met HIV in Bosnië, Slowakije, Cyprus, Bulgarije, Turkije, Malta, Estland en Wit‐Rusland. Meerdan 9% van de respondenten zijn met HIV gediagnosticeerdin Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Deze percentages hoeven niet per se een goede indicatie te geven van het precieze aantal HIV‐positieven in een land. Door verschillen in het aantal op HIV geteste mannen kan het zo zijn dat in het ene land meer mannen bekend zijn met hun eigen HIV‐positieve status dan in andere landen. Ook kunnen er verschillen zijn in de motivatie om de vragenlijst in te vullen.

Er zijn grote verschillen in het percentage mannen dat “uit dekast” is. Meer dan tweederde van de mannen zijn “uit de kast” in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, België en Nederland. Minder dan een kwart zijn “uit de kast” in Bosnië, Macedonië, Moldavië, Servië, Roemenië, Kroatië, Turkije, Litouwen, Oekraïne en Wit‐Rusland.

Volgens het EMIS onderzoek zijn mannen in Spanje, België, Zwitserland, Nederland en Frankrijk het gelukkigst met hun seksleven. Frankrijk scoorde het hoogst. In Bosnië, Macedonië, Kroatië, Cyprus, Wit‐Rusland, Oekraïne, Estland, Servië, Rusland en Hongarije zeiden minder dan de helft van de deelnemers dat ze tevreden waren met hun seksleven. De gelukkigen zijn niet toevallig ook te vinden in de landen waar het grootste percentage “uit de kast is” en de ongelukkigsten moet u ook gaan zoeken waar men het meest in het verborgene seks moet hebben.

"Mijn partner", de meest sexy persoon ter wereld

Het EMIS team heeft aan het eind van de vragenlijst nog gevraagd wie de respondenten de meest sexy man op de wereld vinden. De meest gegeven antwoorden:

1. Mijn partner
2. Ik
3. Brad Pitt
4. Christiano Ronaldo
5. David Beckham
6. Ricky Martin
7. George Clooney
8. Hugh Jackman
9. Jake Gyllenhaal
10. Zac Efron
11. Jude Law
12. Johnny Depp

Enkele van die keuzes (zeker de eerste twee) kunnen we bijtreden. Ze hebben de sexy mannen ook “per categorie” gesorteerd:

Jon Kortajarena, voor Europese homo's het meest populaire fashion model

Acteur – Brad Pitt
Balletdanser – Roberto Bolle
Godheid – God
Ontwerper – Tom Ford
Fashion model – Jon Kortajarena
Voetballer – Cristiano Ronaldo
Musicus – Ricky Martin
Politicus – Barack Obama
Pornoster – Brent Everett
Rugbyspeler – Ben Cohen
Tennisspeler – Rafael Nadal
TV presentator – Jesus Vazquez
Amerikaan – Brad Pitt
Australiër – Hugh Jackman
Belg – Jean‐Claude Van Damme
Braziliaan ‐ Ronaldinho Gaucho
Brit – David Beckham
Canadees – Keanu Reeves
Cubaan –William Levy
Duitser – Lucas Podolski
Fransman – Francois Sagat
Griek – Sakis Rouvas
Hongaar – Arpad Miklos
Ier – Colin Farrell
Italiaan – Raoul Bova
Mexicaan – Gael Garcia Bernal
Portugees – Cristiano Ronaldo
Puerto Ricaan – Ricky Martin
Spanjaard – Enrique Inglesias
Tsjech – Pavel Novotny
Turk – Tarkan
Zweed – Freddie Ljungberg

Robert Bolle (balletdanser) - "een atleet in panties"

Filed under: Gay, homo, , , , , , , , ,

One Response

  1. […] Meer dan 180 000 Europese homoseksuele, biseksuele, en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) hebben deelgenomen aan het eerste onderzoek over  homoseksueel gedrag en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Daarmee is deze EMIS het grootste onderzoek ter wereld over seks tussen mannen. De E … Read More  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: