Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Jaaroverzicht 2010

Vooruitgang voor de holebi-rechten

Argentinië, IJsland en Portugal stelden het burgerlijk huwelijk open voor holebi’s, terwijl dit voordien al het geval was in Nederland (als eerste, in 2001), België (2003), Canada, Noorwegen, Zuid-Afrika, Spanje en Zweden. Zweden kent aan holebi’s ook het recht toe om kerkelijk te trouwen. Costa Rica diende op 5 december het volgende land te worden, maar het hooggerechtshof verbood het referendum. Het huwelijk werd ook opengesteld in Mexico City, en in de staat Washington DC in de VS (als zesde staat). Andere landen maakten vooruitgang door holebi-partnerschappen te erkennen en adoptie toe te staan.

Anderzijds is er ook achteruitgang, zoals in enkele landen van Afrika. Kenia, bijvoorbeeld, schreef het verbod op holebi-huwelijken in de grondwet in. En de doodstraf op onze seksuele geaardheid bestaat nog steeds in 7 landen van de wereld: Soedan, Mauritanië, Somaliland, Saoudi-Arabië, Jemen, Verenigde Arabische Emiraten, en Iran. Ga er dus niet naartoe!

Conservatieve reactie in de kerk

De Rooms-katholieke kerk werd in 2010 verder geconfronteerd met de aloude gewoonte van veel priesters om kinderen te misbruiken, vooral misdienaars en dus jongens. Bij een interne controle realiseert dit instituut zich tegelijk dat een bijzonder hoog percentage van haar gewijd personeel homo’s zijn. De kerkelijke hiërarchie vindt er dan ook niets beters op dan de homo’s in het algemeen de schuld te geven van het kindermisbruik.

Homo’s waren in 2010 dus opnieuw iets minder gewenst in de katholieke kerk, en de paus van Rome wil ze zelfs de toegang tot het priesterambt ontzeggen.

Sport is een moeilijk te nemen bastion

Cristiano Ronaldo en nog andere bekende sportlui spraken zich uit voor de openstelling van het huwelijk en tegen homofobie in de sport. Maar de sportman die voor zijn geaardheid wil uitkomen, doet dat nog steeds liever niet in de kleedkamer van de club. Holebi’s in de sport zijn ook zelden zeer expliciet over hun seksuele voorkeur, en doen het voorkomen alsof ze een segment tussen homo en hetero bezetten, zonder dat ze zelfs willen verklaren dat ze “bi” zijn.

De sportorganisaties hebben ook nog maar weinig aandacht voor onze problematiek, getuige de opstelling van Sepp Blatter, baas van de FIFA, bij de aanduiding van het uiterst homofobe Qatar als gastland voor de voetbal-Wereldbeker.

Aandacht voor gepeste pubers

Na de serie zelfmoorden in de VS, van tieners die gepest waren omwille van hun (vermeende) homoseksualiteit, in september 2010, kwam een tegenbeweging op gang. Op Youtube werden aandoenlijke filmpjes gepost waarin oudere homo’s aan deze middelbare-scholieren uitlegden dat het na de middelbare school allemaal beter zou worden. Dat ze dus maar een beetje moesten volhouden. En dat de acceptatie van homo’s nu ook al groter is dan vroeger.

Anderzijds werd ook het pestgedrag wat ernstiger genomen, vooral in schoolreglementen.

Gaga en de niche-markt

Lady Gaga is zowat hét grootste holebi-fenomeen van 2010. Holebi’s zijn in de jongerencultuur een belangrijke nichemarkt geworden en zij lijken ook steeds dichter naar hun statistisch aantal op te schuiven in de programmering van het muziek- en televisielandschap. In de Vlaamse media wordt er nauwelijks nog aandacht besteed (behalve door holebi-blogs) aan de geaardheid van bekende Vlamingen, zoals Sam De Bruyn en Sven Pichal.

Filed under: Gay, homo, ,

One Response

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: