Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Homo-sauna

Margot Vanderstraeten heeft een column in De Morgen. Vandaag vertelt zij over een homo die 40 jaar geleden probeerde van zijn legerdienst ontheven te worden, zonder alternatieve “burgerdienst”. Het moet er daar in die kazerne nogal moeilijk aan toe gegaan zijn maar de pointe van haar verhaal is, dat de man een briefje toegestopt kreeg met een afspraak in een Brusselse homo-sauna.

Tot daar het verhaal. Afspraak in de homo-sauna of je ontkomt niet aan je legerdienst.

Dit is niet anders dan een baas die aan zijn secretar(is/esse) voorstelt om samen naar een conferentie te gaan en een kamer te delen. Je hebt macht, je hebt gezag en je wilt zien of dat inderdaad “erotiseert“.

Het verschil met twee militairen die onderling afspreken om naar de homo-sauna te gaan, of twee collega’s die afspreken om samen naar een conferentie te gaan om enkele dagen een kamer te kunnen delen, is dat hier sprake is van een macht- of gezagsverhouding.

Ik vermoed dat Margot Vanderstraeten haar verhaal situeert in de aan de gang zijnde discussie over kindermisbruik door geestelijken. Priesters die kinderen misbruiken, zoals verzorgers die psychiatrische patiënten misbruiken, maken niet alleen misbruik van hun macht maar ook van de zwakte van de tegenpartij. Kinderen kunnen zich niet verzetten tegen pastoors. Ze worden “erin geluisd” en voelen zich later bedrogen. Sommigen houden er een trauma aan over.

Die kandidaat-milicien hoefde – ook 40 jaar geleden – maar “neen” te zeggen, of het briefje bij te houden en ermee naar een advocaat te stappen. Of naar de sauna te gaan en een getuige meenemen. Maar een trauma hoefde hij er zeker niet aan over te houden.

Bij kindermisbruik, door priesters, nonnen of door leerkrachten, is dat wel even anders.

Filed under: Gay, homo, , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: