Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Hetero’s die elkaar knuffelen?

mannen crashen op één bed, en liggen lepeltje-lepeltje

Twee studenten vroegen aan Eric Anderson, een docent sociologie aan de Universiteit van Bath (UK) of hij van het spelletje “gay chicken” gehoord had. Hij schudde van neen. “Ik had geen idee wat het was,” zei hij. “En dus deden ze het voor.” De studenten – twee jongens – begonnen elkaar te kussen.

“Het spelletje was dat diegene die zich eerst terugtrekt, de verliezer is,” legt Anderson uit. “Maar aangezien mannen hier tegenwoordig geen schrik meer voor hebben, kussen ze elkaar dus.” Anderson zag hierin de kans om een nieuw onderzoeksproject uit te voeren.

Anderson promoveerde op “The intersection of sport, masculinities and declining homophobia” (de raakvlakken van sport, mannelijkheid en afnemende homofobie). Hij is Amerikaan, homo en uit de kast sedert zijn 25ste.

De studenten kwamen met de vraag over “gay chicken” bij hem aandansen naar aanleiding van zijn doctoraatsthesis. In het onderzoek dat hij daarop opstartte, ontdekte hij eerst dat het spelletje bijna niet meer gespeeld werd, omdat “er vrijwel geen jongens meer zijn die verliezen“. Hij richtte zijn onderzoek daarom vooral op de houding van heteroseksuele studenten tegenover het kussen van andere mannen. “De studenten gaven mij toestemming om in hun Facebook foto-albums te gaan neuzen, en ik zag een vloed van honderden foto’s van mannen die mannen kussen,” vertelt Anderson.

Daarop startte hij een formeel onderzoek. Hij interviewde 145 studenten, een mix van mannelijke studenten in sportrichtingen en een willekeurige selectie van andere mannen. 89% van de ondervraagden zeiden dat ze met plezier uit vrienschap een andere man op de lippen kusten. En bijna 40% voegde eraan toe dat ze ook wel aan “lang aangehouden kussen” hadden gedaan, “aanvankelijk omwille van het shockeffect, maar nu gewoon voor de lol“.

“Toen ik mijn collega’s hierover vertelde, bleek dat velen dat niet wilden geloven,” zegt Anderson. “Een professor dacht dat er iets mis moest zijn met het water van Bath – ook al ging het in het onderzoek over drie verschillende onderwijsinstellingen. Anderen zeiden gewoon dat ze me niet wilden geloven. Vanuit hun volwassenen-perspectief was dit compleet onbegrijpelijk. Bij hen waren opvattingen ingeprent over aanvaardbaar gedrag bij jong-volwassenen, en het kussen van mannen viel daar buiten. En alhoewel ze in geen 20 jaar een studentenclub of een studentencafé bezocht hadden, gingen ze ervan uit dat er niets veranderd was.”

Anderson komt tot de conclusie dat mannen die mannen kussen geen exclusief homoseksuele aangelegenheid is. En dat het ook geen verschijnsel is dat zich tot de streek van Bath beperkt:

Anderson says men are now kissing each other to show their “intimacy towards one another”, but not in a homosexual way. “The kisses seem to be stripped of sexual connotation, and given the percentage of men doing them, they certainly do not indicate a hidden homosexual desire.”

The trend, he adds, is not just in a few UK universities or even limited to Britain. “I’ve interviewed graduate students who did their bachelor degrees at other universities, and been to undergraduate clubs and pubs from Bristol to Birmingham to Edinburgh – I can definitively say that although the percentages might vary depending on the city, the class and the racial background, these kissing behaviours are happening all over the country. I have also found it occurring in a fifth of the 60 university soccer players I interviewed in the US, and have a friend who is beginning formal research into male kissing in Australia after recording it there.”

Anderson richt zijn onderzoek nu op knuffelen. “Verleden week sprak ik met de tweedejaars over mannen die elkaar knuffelen; ze lachten, ‘what’s the big deal about that’,  zeiden ze. Ik deed een rondvraag, en toen bleek dat 14 van de 15 verklaarden dat zij al eens lepeltje-lepeltje in bed hadden gelegen met een andere man, de hele nacht. De tijd is voorbij dat mannen liever op de harde vloer zouden slapen of geschrankt, met hun hoofd aan het voeteneind. Niet alleen liggen ze samen in bed en knuffelen ze elkaar, maar het wordt ook niet meer als een homoseksuele daad bekeken.”

(bron The Guardian)

Filed under: Gay, homo, , , , ,

One Response

  1. Benjamin schreef:

    Volgende stap: zou een heterovent lepeltje-lepeltje doen met een homo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: