Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Tunesië : homo’s doen, maar zwijgen

De Facebook-jongeren hebben het bewind van president Ben Ali de laan uit gestuurd. De holebi’s hopen nu op meer vrijheid. Niets is echter minder zeker.

Zoals in de meeste Arabische landen is homoseksualiteit strafbaar in Tunesië. Het strafrecht verbiedt sedert 1913 “sodomie tussen instemmende volwassenen” met drie jaar gevangenschap. In de praktijk geniet de holebi-gemeenschap echter een ruime mate van vrijheid. Het Franse tijdschrift Têtu stelde aan de Tunesisch-Franse regisseur Mehdi Ben Attia (van de film Le Fil) de vraag of de holebi-rechten van de huidige golf van bevrijding zouden profiteren.

Hij schetst de huidige toestand als volgt:

In Tunesië, net zoals in Marokko, mag het niet gezegd worden. Eigenlijk zegt men ons: “Doe wat je wilt maar laat ons gerust!” Wat écht verboden wordt, is niet de homoseksuele praktijk, maar wel het zich homo noemen. Dat ze de homo’s niet zien terwijl ze er met hun neus bovenop zitten, is echt niet de stijl van dit regime. Maar twee mannen die samenleven, dat stoot niemand tegen de borst. Maar ze moeten geen eisen gaan stellen. Zwijgen! Ja, het is wel een beetje vreemd.

Têtu vraagt hem of hij niet bang is dat de islamisten terug zullen keren en dat het met die relatieve vrijheid gedaan zal zijn. De religieuze partijen hebben officieel 17% van de stemmen geleverd bij de verkiezingen. Als men weet dat er door de aanhang van Ben Ali op grote schaal gesjoemeld werd, kan de werkelijke aanhang de eerstvolgende keer sterk aangroeien. Zoals indertijd bij Iran (waar Khomeini in ballingschap leefde in Parijs), is de Tunesische kerkleiding gevlucht naar het buitenland (in dit geval naar Groot-Brittannië). Welk effect dit zal meebrengen weet men nog niet.

Maar Mehdi Ben Attia (die meer in Parijs woont dan in Tunesië) is niet bang, en rekent vooral op de invloed van de jonge Tunesiërs (10% van alle Tunesiërs) die in het minder homofobe Europa wonen:

La masse des Tunisiens est plutôt homophobe, soit de manière volontaire, soit inconsciemment, mais on commence à voir une avant-garde favorable aux droits des gays et plutôt occidentalisée. Il ne faut pas oublier qu’un dixième des Tunisiens vit en Europe. Là où l’on prend des habitudes de liberté que l’on rapporte dans ses valises quand on rentre au pays.

Op het eerste gezicht is dit wishful thinking. Ik heb niet de indruk dat de allochtonen uit de islam-landen zeer onder de indruk zijn van de positieve houding van de andere Europeanen tegenover holebi’s.

Filed under: Gay, homo, , , ,

One Response

  1. Benjamin schreef:

    Een dicator is weg, maar als islamisme zich installeert, is er geen “verbetering”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: