Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

Da Vinci was geniaal

Salai, de geliefde van Leonardo Da Vinci, poseerde als Joannes de Doper in 1514

Salai stond misschien ook model voor de Mona Lisa. Da Vinci schilderde dit meesterwerk tussen 1503 en 1507

Het bericht dat Leonardo Da Vinci de wereld bedrogen heeft met zijn Mona Lisa door voor dit bekende schilderij een jongen te gebruiken als model, doet de schilder onrecht. Hij was geen bedrieger maar een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist. Dat zo een genie ook homo was, is bijna vanzelfsprekend. Hoeveel beroemde genieën en kunstenaars waren niet ook homo?

Leonardo Da Vinci is nooit getrouwd geweest. Met de jongen die in 1514 poseerde als Joannes de Doper, Gian Giacomo Caprotti da Oreno, bijgenaamd Salai, had hij al sedert 1490 een verhouding. Salai was aan het begin van hun relatie een knaap, Leonardo een 37-jarige man. Toen Salai nog veel jonger was dan op dit schilderij, beschreef Leonardo hem als een dief, een leugenaar, een stijfkop, en een veelvraat. Maar hij bleef maar kleren voor hem kopen, en sieraden en Salai zou zeker dertig jaar lang bij Leonardo blijven.

Voordat de jonge Salai in Leonardo’s leven verscheen had deze al een reputatie van homo. In 1476 werd hij anoniem beschuldigd van homoseksuele contacten met een 17-jarig model, de notoire prostitué Jacopo Saltarelli. Hij werd niet veroordeeld, waarschijnlijk omdat hij bescherming genoot.

Filed under: Gay, homo, , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: