Anders Des Te Beter

Icoon

Anders zijn is toch hetzelfde

De druk van Valentijn

Met een dergelijke kaart wordt de code uitgewisseld. Als je meent te weten van wie ze komt, kan je op de jongen afstappen en vragen: "vind je dat ik je teveel plaag?" en "is er iets dat ik je moet zeggen?"

Blijkbaar wordt Valentijn de hele maand februari gevierd.

Ik kwam zondag in een bistrot in een landelijk dorp in Vlaams-Brabant waar het hele interieur aangekleed was voor Valentijn: hoofdkleur rood, vooral papieren hartjes. (Jammer genoeg was de barkeeper strontzat en het enige stel dat er zat eveneens poepeloere.)

En vrijdagavond – 4 februari ! – had voetbalclub STVV ‘ter gelegenheid van‘ Valentijn een speciale actie: de mannen mochten hun vrouwen gratis mee brengen naar de wedstrijd tegen Anderlecht. De club heeft wellicht niet overwogen om eventuele mannelijke partners van mannen die naar de wedstrijd kwamen ook gratis binnen te laten.

Velen denken dat Valentijn  niet geldt voor holebi’s. Volgens mij juist wel.

Valentijnsdag is nog niet erg lang een feest waar de commercie zich mee bemoeit. Wikipedia: Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan.

Volgens de commerçanten is Valentijn bedoeld voor iedereen die in een relatie zit. Wie de geschiedenis van Valentijnsdag erop naleest ontdekt echter dat het vroeger geen feest was voor getrouwde koppels.

Op Valentijn kon je toen een raadselachtig berichtje (meestal op rijm) ontvangen, eventueel ook een cadeautje, van een stille verliefde. De afzender gaf in een liefdesversje een tip mee waardoor de ontvanger eventueel kon opmaken wie verliefd op hem (of haar) was. Zo heb ik op mijn vorige werk, in Brussel, es op Valentijn een enorme bos rode rozen gekregen. Ze waren onder een valse naam besteld en betaald via “Fleurop” en ik weet van wie ze kwamen want er stak een voor mij niet mis te verstaan gedichtje bij.

De volgende stap was dan ofwel negeren (je wist zogezegd niet van wie het bericht kwam), ofwel erop ingaan – voorzichtig, want het kon wel eens een verkeerde gok zijn, of een grap van je vrienden.

Je kon van de gelegenheid ook gebruik maken om je moedwillig te vergissen, en op de ‘verkeerde’ persoon af stappen, van wie je het geheimzinnige bericht liever had gekregen. Dit gebruik bestaat hopelijk nog steeds.

Veel holebi’s geraken gedeprimeerd van Valentijnsdag. Het hoeft niet. Als je nu wel of niet uit de kast bent, en er is een jongen op wie je verliefd bent, dan is Valentijnsdag de gelegenheid bij uitstek om dit in bedekte termen te laten weten.

Filed under: Gay, homo, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: